A testalkatelemzés során egy nagyon fontos viszonyítási pontot jelent a derék, amely a női testalkat egy igencsak kifejező jegye. Mint minden testrészt, ezt is arányaiban viszonyítjuk a teljes testképünkhöz, érdemes azonban jobban megvizsgálnod a derekad hosszát (igen, jól olvastad: a hosszát), mert sokszor tényleg csak néhány centiről beszélünk, de ez már bőven elég lehet ahhoz, hogy az összkép – előnyösen vagy előnytelenül – változzon meg.

Mit is vizsgálunk pontosan?

Az első és legfontosabb, hogy találd meg a derekad! A tanácsadások tapasztalatai szerint ugyanis nem mindig egyértelmű, hol helyezkedik el pontosan ez a vonal: a bordák alatt, a köldök és a mell közötti terület legkarcsúbb vonalát kell keresned. Kevesen tudják, de valójában a derékvonal sokszor még akkor is látszik, ha a has környékén súlyfelesleg van (ilyenkor a test hátsó sziluettjét érdemes figyelni).

A derék vonala viszonyítást jelenthet a felső- és alsótest arányainak elemzésében, mint ahogyan nagyon beszédes e testrészünk hossza is (azért ez még nekem is elég ellentmondásosnak tűnik: létezik a deréknak hossza, pedig éppen az előbb írtam, hogy a legkarcsúbb pontot keressük, amiből azonban csak egy van – vagy nem? 😊).

Hogyan határozd meg a derekad hosszát?

Ami biztos: a derekad hossza genetikai adottság, ezen változtatni nem tudunk (de nem is akarunk). Ugyanakkor az öltözködésnél figyelembe tudjuk venni, és kis odafigyeléssel az esetleges aránytalanságokat is jól tudjuk korrigálni.

Típusát tekintve normál, rövid és hosszú derék létezik, és megfigyelhető, hogy általában (de nem mindig!) akinek rövid a dereka, annak hosszúak a lábai, és fordítva: akinek hosszú a dereka, rövidek a lábai. Mindkét esetben az a cél, hogy az aránytalanságokat kiegyenlítsük.

A derék hosszának meghatározását Te magad is el tudod végezni otthon, a legegyszerűbben úgy, ha leülsz egy székre, és felsőtesteddel ráhajolsz a lábaidra. Nincs bonyolult matekolás, mert ha a vállaid pont addig érnek, ameddig a térded, akkor normál hosszúságú a derekad. Amennyiben a vállaid nem érik el a térdeidet, rövid, míg, ha vállaid túllógnak a térdeiden (már biztos kitaláltad 😊), hosszú a derekad.

De ha esetleg centizni is szeretnél, mérd meg a hónod alja és a derekad közti távolságot, majd mérd meg a derekad és a feneked alja közti távolságot, és ha a két mért szám megegyezik, normál derékkal rendelkezel. Ha az első méret rövidebb, akkor rövid, ha a második, akkor hosszú derékról beszélünk.

Nagyon fontos, hogy önmagában a derék hosszúsága nem feltétlen határoz meg egyértelmű öltözködési szabályokat, mert a gyakorlatban olyan egyéni jellemzőket is figyelembe kell venni, mint pl. a magasság, a mellek nagysága, a csípőd szélessége vagy a vállak formája! Van azonban néhány egyszerű tanács, amelyeket érdemes lehet szem előtt tartani, illetve egy-egy szetten keresztül kipróbálni (és figyelni a hatást).

Kép forrása: Purewow, Alreadypretty, Femina, Pinterest