A színtípusod ismerete nemcsak az öltözködésben ad tanácsot a megfelelő szín kiválasztásához. Mivel ugyanis az ékszer-fémek színezettsége különböző hatást kelt, ezekhez is hasznos útmutatóként szolgál, ha tisztában vagy azzal, mely árnyalatok a legelőnyösebbek Számodra.

A „színhelyes” ékszer kiválasztása főként az archoz közeli ékszereknél (nyaklánc, fülbevaló) fontos, de mivel a kezünkkel is sokat matatunk az arcközeli térben, még a karkötőt, gyűrűt és az órát is ide sorolnám.

Egy ékszer mindig csillogóan szép – akkor mi a kérdés?! 😊

Első hallásra legtöbbször – érthető módon – lényegtelennek tűnik az a szempont, hogy az ékszer-fém kiválasztásánál sem mindegy mihez nyúlunk. És valóban: mivel az ékszerek legtöbbször kis felületen jelennek meg rajtunk, akkor sem történik nagy tragédia, ha a kedvenc kiegészítőd egy, az évszaktípusodhoz nem passzoló fémből készült. Ilyenkor is könnyen ellensúlyozhatod az ékszer kevésbé előnyös hatását, ha megfelelő színárnyalatú szettet választasz mellé.

Nagyobb, statement kiegészítők esetében azonban érdemes figyelembe venni a színtípusodat, hiszen ezek az ékszerek lényegesen feltűnőbb darabot jelentenek megjelenésünkben, és akár teljesen is megváltoztathatják egy-egy szett összhatását.

A gyakorlatban sokszor tapasztalom, hogy ellenállás van a megszokottól eltérő fém-típusokkal szemben: legtöbben ugyanis szinte automatikusan nyúlunk a kedvenc (állandóan viselt) darabokhoz, ezért sokan idegenkednek attól, hogy egy új, az évszaktípus alapján egyébként indokolt fémet kipróbáljanak. (Tipikus példája ennek az, ha egy meleg alaptónusú ember hideg (jellemzően ezüst) ékszert hord…általában ilyenkor hangzik el az a mondat, hogy „Arany ékszert én soha nem vennék fel!” 😊)

Mégis biztatlak, hogy – ha csak kis lépésekben is, de – kezd el a „színhelyes” fém-típusok próbálgatását, mert meglátod, az eredmény szemmel látható lesz!

Kinek melyik ékszer javasolt?

Általános szabály, hogy a hideg évszaktípusoknak (nyár és tél) az ezüst, míg a meleg színtípusoknak (tavasz, ősz) inkább az arany javasolt. Az is igaz, hogy ha valakin az élénkebb tónusú színek előnyösek, akkor szépen mutatnak rajta a feltűnő színű kövek és a szikrázó csillogás, míg a pasztelesebb árnyalatú embereken inkább a tompább fényű fémek mutatnak jól.

Lássuk tehát, hogy az egyes évszaktípusok szerint, kinek mi javasolt!

Tavasz típusok – színes, vidám, romantikus ékszerek

Nyár típusok – időtlen, klasszikusan elegáns ékszerek

Ősz típusok – természetes, sejtelmesen misztikus hatású ékszerek

Tél típusok – drámai stílusú, kontrasztos, feltűnően csillogó ékszerek

PS: Ne lepődj meg, ha az évszaktípusod ismeretében később már arra is figyelni fogsz, milyen színű csat van az öveden, táskádon vagy cipődön!🤦‍♀️ Minél inkább rezonálsz ugyanis a saját színeiddel, annál inkább zavarni fog, ha egy, a színtípusodtól távolabb álló fém-szín van Rajtad! Nyugi: ez teljesen normális jelenség lesz!😂

 

Nem ismered még a színtípusod? Egy színelemzés során nagyon egyszerűen kideríthetjük, Te melyik típusba tartozol!