Mostanában több olyan hölggyel is találkoztam, aki közelgő esküvőjéhez a menyasszonyi ruha színe és fazonja kapcsán kérte a tanácsomat.

Míg a szabásvonalak, nyakkivágások tekintetében viszonylag könnyen megtaláljuk, melyek a testalkat szerint javasolt és az ügyfél által is preferált megoldások, addig a menyasszonyi ruha színe akár komolyabb fejtörést okozhat.

A hófehér ruha nem mindenkinek javasolt, de MEGENGEDETT!

Mivel a színelemzések során az egyes évszakok fehér árnyalataira is kitérünk, a résztvevők számára szemmel látható szokott lenni, hogy a kérdéses szín melyik árnyalata a legelőnyösebb.

Legtöbbünkben azonban ott él az a tradicionális mintázat, hogy a menyasszonyi ruha hófehéren az igazi, ezért sokan szinte sokkolva érzik magukat, amikor azt mondom, nem ezt az árnyalatot javaslom elsődlegesen. Érthető módon többen is úgy érzik, valami fontos és vágyott dologról kell lemondaniuk.

A lényeg azonban, hogy NEM KELL! Ha Te úgy álmodtad meg, hogy hófehér ruhában teszel örök esküt, akkor tedd abban! Ha a tanácsadás eredményeként azt tapasztaljuk, hogy az évszaktípusod szerint nem a hófehér a Te fehéred, akkor ne életed egyik legfontosabb napján kezdj el ismerkedni, kísérletezni az új fehér színeddel!

Sokkal fontosabb, hogy TE jól érezd magad a bőrödben a menyegződ napján – legyen az a fehér bármely árnyalatában! Az, hogy tisztában vagy vele, melyik fehér az „igazid” (😊), legfeljebb arra ösztönözzön, hogy legyél nyitott a fehér más árnyalataira! De mindig hangsúlyozom, hogy ha Benned már a gondolat is ellenérzést szül, hogy nem hófehérben mész férjhez, akkor ne tedd!

A fehér árnyalatai évszaktípusok szerint

A klasszikus ragyogóan hófehér menyasszonyi ruha a kontrasztos karakterű tél típusoknak a legelőnyösebb, és még elegánsabb lehet a megjelenésük, ha a ruha – anyagát tekintve – fényesen csillogó hatású.

A nyár típusú hölgyeken jellemzően a pasztelles, visszafogott, lágy színek előnyösek, ezért velük a fehér hideg hatású, de finoman tört árnyalata harmonizál. Még inkább emelheti kisugárzásukat, ha a ruha anyaga nem fényes, hanem krémesen matt hatású.

A világos, üde megjelenésű tavasz típusú hölgyek esküvői ruha színe már meleg árnyalatú, ezért ők bátran válogathatnak a krém- és vajszínű darabok között, míg anyagát tekintve a fényes és matt hatású ruhák is szóba jöhetnek.

Egyedül az ősz típusú hölgyek karakteréhez illenek a meleg hatású fehér „sötétebb” árnyalatai (bézs, ekrü vagy drapp). Nekik azonban nagyon előnytelenek lehetnek a fényes anyagok, a túlzott csillogás, hiszen lágy típusuk miatt hozzájuk a matt anyagok, a rusztikusabb kidolgozások illenek elsősorban.

Az egyes évszakok fehér árnyalatai (balról jobbra: tél, tavasz, nyár, ősz):