A meleg ősz ritka színtípusnak számít hazánkban. Az alap (fő) évszaktípusa az ősz, míg a kiegészítő (al)típusa a tavasz. A meleg ősz tiszta típus, amely utal arra, hogy a típust alkotó két évszak meleg színei erősödnek fel egymásban, így nem meglepő, hogy ő a 12 évszakcsoport egyik legmelegebb, legsárgásabb/narancsosabb típusa.

A meleg ősz palettáján kizárólag meleg színeket találunk, a hideg (nyári és téli) színek nagyon távol állnak tőle. Ez utóbbiak rendkívül előnytelenek számukra, az igazi ősz típus a kékes hideg színek semmilyen árnyalatát nem tűri magán, ezek meglehetősen sápasztják.

Miről ismerhetők fel?

A meleg ősz karakterét a következő jegyek jellemzik: sokszínű, természetesen nőies, érett, tarka, színpompás, megjelenésük kifejezetten meleg, igazi hívogató szívélyességet sugall.

A meleg ősz bőrszíne sárga alaptónusú, amelyet a világos, meleg csontszín, illetve a közepes mélységű aranybézs jellemez (néha szeplőkkel párosulva).

Hajszínükben tipikusan a közepesen sötét, aranyszőke-aranybarna vagy a vörös árnyalatai köszönnek vissza, és hajtömegük egyértelműen az aranyló/rezes/mézes melegségtől lüktet.

Szemük színe legtöbbször meleg mogyoróbarna, zöldesbarna vagy meleg csillogású kék.

Néhány ismert meleg ősz típus:  Susan Sarandon, Debra Messing, Kate Mara, Lindsay Lohan

A meleg ősz színpalettája

Az évszaktípus palettáját igazi természetes színgazdagság, békésen aranyló melegség jellemzi, amelynek legfőbb tulajdonságai a következők: meleg, közepesen telített, mérsékelten sötét színek.

Az egyik legnagyobb kihívást a szín sötétségének eltalálása jelenti, mert ha túl világos lesz a szín, az már inkább tavasz típusnak való, és túlharsogja annak viselőjét. Másik oldalról a nagyon sötét, „mély” színek sem előnyösek számukra, hiszen ezektől sápadt, komor és öreges lesz megjelenésük.

Mivel a meleg ősz egyik legfontosabb megkülönböztető jegye, hogy teljesen mellőzi a hideg árnyalatokat, ezért kritikus színeinek számít a kék, levendula vagy a szürke, amelyek esetében különösen fontos megtalálni az inkább melegebb árnyalatok felé billenő egyensúlyt.

Ruhatáruk elmaradhatatlan, neutrális színei ugyanakkor a meleg krém, teveszőrszín, a tengerészkék vagy a barna. A fehér színből inkább a sárgás hatású, krémfehér/ekrü színek a legelőnyösebbek, míg a fekete nem tartozik az elsődlegesen választandó színei közé, mivel élettelenné, rideggé, komorrá teszi megjelenését.

A meleg ősz esetében kiemelt szerephez jut a kobaltkék, a pávazöld, a középsötét türkizzöld, amelyek lenyűgöző párost alkotnak vörös csillogású hajukkal.

Nem ismered még a színtípusod? Egy színelemzés során nagyon egyszerűen kideríthetjük, Te melyik típusba tartozol!

Képek forrása: Pinterest