A sötét ősz nem tartozik a leggyakoribb színtípusok közé hazánkban. Az alap (fő) évszaktípusa az ősz, míg a kiegészítő (al)típusa a tél. Közös színtulajdonságuk a színek sötétsége, így a sötét ősz a 12 évszakcsoport egyik legsötétebb típusa.

Kevert típus, amely arra utal, hogy a típust alkotó két évszak meleg és hideg színei keverednek egymásban. Mindez azt jelenti, hogy a palettáján szereplő színek alaptónusa alapvetően meleg, de a tél hidegsége mérsékelten hűti azokat!

Miről ismerhetők fel?

A sötét ősz karakterét a következő jegyek jellemzik: mágikusság, gazdag és drámai mélység, igazi tekintélyparancsoló bölcsesség. Megjelenésük kellemesen titokzatos, meleg, finom nőiességet sugall.

A bőr, szem és hajszín között már egészen nagy kontraszt figyelhető meg, de mégsem akkora, mint a tél típusok esetében. A sötét ősz bőrszíne semleges (sárgás-kékes) alaptónusú. Az intenzívebb bézses-kreolosabb adottságokkal rendelkező típus mellett olyanokkal is találkozhatunk, akik bőre első ránézésre inkább sápadt, olívás tónusú!

Hajszínükben tipikusan közép- vagy sötétszőke, világos- vagy középbarna árnyalatok köszönnek vissza, és hajtömegük sötét mélységében csak alig-alig lelhető fel a vörösesen meleg csillogás.

Szemük színe legtöbbször meleg barna, sötétebb zöldes barna vagy barnás kék színű.

Néhány ismert sötét ősz típus: Eva Mendes, Jessica Alba, Eva Longoria, Katey Sagal, Victoria Beckham

A sötét ősz színpalettája

Színpalettáját igazi természetes színgazdagság, mélységgel és izzással fűtött színkavalkád jellemzi, amelynek legfőbb tulajdonságai a következők: sötét, mérsékelten meleg és közepesen telített színek. Palettája komorabb és drámaibb hatású, mint a meleg ősz vagy a lágy ősz esetében.

Az egyik legnagyobb kihívást a szín melegségének eltalálása jelenti, mert a túl meleg színek elnyomják annak viselőjét. Másik oldalról a nagyon hűvös színek sem előnyösek számukra, hiszen ezektől fagyossá, rideggé válik megjelenésük.

A sötét ősz egyik legfontosabb megkülönböztető jegye, hogy szinte teljesen mellőzi a tisztán világos árnyalatokat, és színeiben mindig megjelenik a drámai mélység hangulata. Kritikusnak számít a kék vagy a szürke, amelyek esetében különösen fontos megtalálni az inkább melegebb árnyalatok felé billenő egyensúlyt.

Ruhatáruk elmaradhatatlan, neutrális színei ugyanakkor a meleg krémszín, a csokoládébarna, a barna vagy a tengerészkék. A fehér színből inkább a sárgás hatású, krémfehér/ekrü színek a legelőnyösebbek, míg a fekete nem tartozik az elsődlegesen választandó színei közé, mert nyerssé, dermedté válik mellette.

A fekete helyett a legsötétebb, legtömörebb csokoládébarnát keresse, amelyről első pillantásra el sem lehet dönteni, hogy valóban barna-e vagy csak egy kis vöröses fény törik meg rajta!

A sötét ősz esetében kiemelt szerephez jutnak a telt föld- és rozsdaszínek, a zavaros olajkékek, a konyak és sherry hangulatát idéző sötétnarancsok. Kedvencei lehetnek a borvörös-bordós, padlizsános árnyalatok, amelyek akár rúzs-színként is ideális választ jelenthetnek számukra.

Nem ismered még a színtípusod? Egy színelemzés során nagyon egyszerűen kideríthetjük, Te melyik típusba tartozol!

Képek forrása: Pinterest