Talán kevésbé gondolnád, de az egyéni stílus megtalálása, vagyis inkább keresése, hatalmas terheket vehet le a válladról azáltal, hogy egyre kevésbé akarsz megfelelni a környezetnek. Ami egyébként sokszor nem is olyan könnyű, hiszen fel kell arra is készülni, hogy éppen a Hozzád legközelebb álló emberek mondják majd azt, annyira más lettél. Pedig nem „más” – csak Önmagad.

40 – CSINÁLD MOST!

40 – CSINÁLD MOST!Napok óta itt motoszkál bennem, hogy szeretnék megosztani Veled egy érzést, amit legjobban a felszabadultság szó ír le. Valószínűleg azért dolgozik ennyire felfokozva ez a hangulat, mert a napokban töltöm a 40-et, és valahogy nagyon a hatása alatt vagyok annak, amit csak kérdésekben tudok megfogalmazni: „Mikor, ha nem MOST?”…”És ki, ha nem ÉN?” Ezek önző mondatoknak hangozhatnak, pedig nem azok. És bár lélekben még ma is a 30-as éveim elején járok, immár papíron is 4-essel kezdődik az életkorom száma. Nincs mese: ahogy mondani szokás, indul a B oldal… Mindezzel együtt azonban elemi erővel tört fel bennem az érzés (felismerés?…esetleg kapuzárási pánik?! 😂): MOST van időm változtatni! És a 2. fejezetet úgy leélni, hogy visszanézve tényleg ne bánjak meg semmit.

Tudom: nagy és bölcs szavak ezek, amit a gyakorlatban kutya nehéz – főleg ebben az időszakban(!) – megvalósítani. És bizony sokszor még nekem sem megy. De törekszem rá. És most tényleg felírtam magamnak egy papírra: 40–CSINÁLD MOST! Itt van velem minden nap. Egyszerűen muszáj emlékeztetnem magam, mert a mindennapok engem is elsodornak. Pedig MOST van időm élni. MOST kell, hogy prioritást élvezzen minden érték, cél, amely számomra fontos. És ezzel együtt MOST kell tudnom nemet mondani. Nem majd! Hanem MOST!

Na és hogy jön mindehhez a stílustanácsadás?

Úgy, hogy a stílustanácsadás azáltal segít az egyéni stílusod felfedezésében, hogy közben egy önismereti úton vezet. Miközben megtanulod, melyek a Számodra előnyös színek és fazonok, jobban megismered és ezáltal elfogadod önmagad. Magabiztosabbá válsz abban, milyen darabokat emelj (vagy éppen ne emelj) le az üzletek polcairól (akarom mondani az online shop-okból… 😂).

És amikor már rutinosan mozogsz a Hozzád illő színek és szabásvonalak világában, akkor jön az a rész, hogy egészen új darabok is helyet kapnak az életedben. A megalapozott tudásodnak köszönhetően bátrabban próbálsz ki Tőled akár szokatlan ruhadarabokat, ha úgy tetszik: egy biztonságos környezetben feszegetheted a komfortzónádat. Az egyéni stílusod figyelése ezáltal lesz egy tét nélküli játék a színekkel és fazonokkal.

A szemed már azokat a ruhákat is észreveszi, amelyeket korábban nem láttál, és olyan szetteket is kipróbálsz, amelyek a „szigorú stílustan” szerint nem kölcsönöznek Neked 100%-os megjelenést. De ez nem is baj, mert cserébe egyszerűen csak jól érzed magad! És az egyéni stílus lényege éppen ez: érezd jól magad a bőrödben! Előnyös és kevésbé előnyös adottságaid ismeretében végre megengedheted magadnak, hogy ne csak nézegess és ábrándozz egy-egy stílusról vagy ruhadarabról, hanem bátran kipróbáld, ízlelgesd is azt! Ha tetszik, nem számít ki mit mond, mert már elég szilárd az önbizalmad ahhoz, hogy tegyél a környezet véleményére. Míg, ha úgy érzed, ez mégsem Te vagy, akkor pedig csak lazán elengeded. Mindez pedig egy hihetetlenül felszabadító érzést ad – kihatva életed más területeire is!

Kiss Katka stílustanácsadóPersze a sok éves beidegződéseket egyáltalán nem könnyű átprogramozni. Bár egyre kevesebbszer, de még én is beleesek abba a hibába, hogy a normáknak való megfelelés kényszere miatt automatikusan kizárok bizonyos dolgokat. De már az is eredmény, hogy igyekszem tudatosan figyelni, elejét venni – és szembe menni ezekkel az önkorlátozó gondolatokkal. Egyébként a képen látható csupacsipke felsővel is így indult a kapcsolatom… A fekete nem színem, és korábban a csipke sem ragadott meg. Aztán megtaláltam ezt a darabot. Első ránézésre tipikus „sose venném fel” kategóriának tűnt, de valamiért ösztönösen újra és újra a kezembe vettem. Egyszerűen hajtott a kíváncsiság, milyen lehet felvéve…és íme: ma is velem van! Meleget persze nem ad, a funkcióját inkább csak esztétikai értelemben tölti be – abban viszont nagyon egyedi. 😊

Ne várj tehát a „majd helyzetekre” (majd, ha lefogyok…majd, ha több időm lesz…majd, ha..), mert MOST van a pont, hol a kezdet a vég (ez a mondat nem az enyém, Geszti Pétertől idézem 😊). És a legjobb az egészben, hogy ehhez sosincs késő, még 50, sőt 60 évesen sem! De kezd el! MOST enged meg azt a (nem) luxust, hogy fontos vagy önmagadnak! ❤️