Nem tudom, Ti hogyan vagytok vele, de én borzasztóan fázós vagyok. 🥶 Amint 20 fok alá megy a hőmérséklet, már nem esik jól sok testfelületet szabadon hagyni magamon, úgyhogy nálam igen hamar előkerülnek a rétegzős praktikák. A logika egyszerű: igyekezz úgy pakolni a plusz rétegeket, hogy abból könnyen levehető, vagy napközben gyorsan átcserélhető legyen 1-1 darab.

Most arra hoztam Nektek tippeket, hogyan rétegezzünk úgy, hogy a végén ne Michelin-baba legyen a sziluettünkből! 😆

Az egyik legfontosabb dolog!

A hatékony rétegzéshez érdemes kitapasztalnod, hol van a hőközpontod: magyarul, melyik az a testrészed, amelyik, ha fázik, akkor szinte mindened fázik. Ez ugyanis nagyban meghatározza azt, hogy inkább felülre vagy alulra kell a ruhákat rétegesebben pakolni. Nálam például nemcsak a vállam, de csípőm és a combjaim is érzékenyebbek a hidegre, ezért pl. kifejezetten előnyben részesítem a hosszabb fazonú kabátokat.

Mit vegyél alulra?

Az alsó tájék rétegzése némileg egyszerűbb, mint a felső testrészé, hiszen olyan „adottságokat” vethetünk be, mint a nadrág vagy szoknya. A stílusos öltözködéshez azonban ezek is engednek játékteret:

  • Ha Te inkább „nadrág-párti” vagy, hűvös időben egyértelműen helye van ennek a ruhadarabnak, és akár hosszabb, akár rövidebb szárú a választott darab, nagyon hidegben harisnyával kombinálva hatékonyan távol tartja a mínuszokat.
  • A nadrág és szoknya közötti átmenet alternatívája lehet a culotte nadrág, amely a hűvös idő beálltával színesítheti mindennapi öltözékünk, és nem mellesleg még egy vastag harisnya is kényelmesen elfér alatta.
  • Ősszel, de még télen is nagyon kényelmes viseletet jelenthetnek a szoknyák, hiszen a kicsit bővebb fazonok (pl. A vonalú vagy pliszírozott szoknyák) annyi aláöltözést engednek, amennyit nem szégyellsz! 😊 Hűvösebb időben különösen stílusos és jól kihasználható darabok a bőrhatású szoknyák, amelyek anyaguknak köszönhetően még hőt is tartanak!

Hogyan rétegezd magad felül?

Az egyik legegyszerűbb aláöltözet a garbó! Nemcsak a nyakat védi, de még a hétköznapibb darabokat is feldobhatja! Próbáld ki hosszú ruhával, vagy vedd fel kedvenc inged alá úgy, hogy az inget (is) betűröd, és derékig kigombolva hagyod. De a 2021-es őszi trendet követve akár még a mellény fazonú garbók is jöhetnek, amelyek igazi egyedi megjelenést kölcsönöznek viselőjüknek!

Hűvösebb időben ideális aláöltözet lehet egy, a pulóver vagy zakó alól kilógó, hosszított ing. Ha a gallér és mandzsetta rész is kilátszódik, még inkább keretet ad a megjelenésednek!

Ne pakold el a nyári ruhákat, ingruhákat, hosszított pólóruhákat se, mert a hidegebb évszakban kreatívan feldobhatod vele az öltözködésed! Mintegy tunikaként hagyd érvényesülni, és vegyél alá egy farmert vagy bőr hatású leggingset! Magas sarkú cipővel viselve garantált a stílusos megjelenés!

Nem maradhatnak ki a „rétegzős listából” a nagyobb méretű, puha sálak, poncsók sem! Övvel megtűzve még a derék is hangsúlyozható, így akár egy elegánsabb szettbe is jól beilleszthető!

A mostani, 80-as éveket idéző blézer-trendek is kedveznek a réteges öltözködésnek, hiszen a bővebb, egyenes szabású fazon helyet enged 1-1 plusz felsőnek vagy pólónak. Igazán stílusos lesz a szetted, ha még egy övvel is megtűzöd, vagy – ha a blézer fazonja engedi – a gallért felhajtva viseled.

És ha már kiskabátok: érdemes a farmerkabátra is rétegzős ruhadarabként gondolni! Bármely bővebb szabású kabát alatt elfér, viszont egy ilyen szettben az igazán kicsi (akár gyerek!) méretű farmerkabát viselését javaslom! Ez ugyanis szorosan követi a tested vonalát, így a rajta viselt nagyobb kabát anyaga is szépen érvényesül.

Szerintem az egyik legjobban kihasználható darabot a hosszú mellények jelentik: ha nagyon hideg van, mehet alá egy vastagabb kabát is, míg enyhébb időben egy egyszerű felsővel sem fázol benne. Szövet vagy pufi anyagból, magas vagy lapos cipővel kombinálva is stílusos viselet, és ha a fazon engedi, érdemes a derekat is hangsúlyozni (akár a saját anyagból készült, akár egy teljesen más övvel)!

Végül, de nem utolsó sorban a bátrabbak akár az overállokat is felhasználhatják plusz rétegként az hűvösebb időben. Egy lazább fazonú kezeslábas alatt megférhet pl. egy garbó vagy leggings. Lapos sarkú bakanccsal vagy magasabb sarkú csizmával kombinálva egyaránt kihasználható lehet az őszi időszakban!

Képek forrás: Pinterest