Bevallom őszintén, engem felüdít, amikor évszakról évszakra átnézem a ruhásszekrényem tartalmát, és előpakolhatom az új szezon darabjait. Mindig lelkesen szemlézem, mit mivel tudok (újra)kombinálni, vagy mely daraboktól kell aktuálisan megválnom.

Nem akarom túlmagyarázni, de a szekrénymustra nálam egy kisebb meditációs-terápiás gyakorlattal is felér: hiszem, hogy a gardróbunk és a benne helyet kapó ruhadarabok valahol életünk egyfajta tükrét is jelentik, ezért óhatatlan, hogy 1-1 felső, nadrág vagy szoknya kapcsán ne jönnének ösztönösen gondolatok, érzések…

De nézzük a dolog gyakorlati oldalát! Aktuális bejegyzésemben néhány praktikus tippet gyűjtöttem össze, mit érdemes figyelembe venni a gardróbrendezés során.

Csak az maradjon, amire tényleg szükséged van

A gardróbrendezésnél az a cél, hogy a ruhásszekrényünket kizárólag olyan darabokkal töltsük fel, amelyeket szeretünk és rendszeresen viselünk. Ahhoz, hogy igazán hatékonyak legyünk, fontos minden ruhadarabot egyenként átnézni, és ha kell, felpróbálni. Az, hogy ehhez kinek, hogyan kényelmes hozzákezdeni, azt egyéne válogatja. Én például polcról polcra szeretek haladni, de ha Neked úgy egyszerűbb, indíthatsz azzal is, hogy mindent kipakolsz az ágyra vagy földre.

Minden alkalommal elő- és utószortírozással megyünk végig a ruhadarabokon, ami annyit jelent, hogy az el- és előpakolásra kerülő holmikat is górcső alá vesszük. A válogatás során az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

 • Fókuszálj az évszak- és testalkattípusodra! A legfontosabb kiindulási pontot az adja, melyek a Számodra legelőnyösebb színek és szabásvonalak. Természetesen nem kőbevésett szabály, hogy kizárólag ezen feltételnek megfelelő darabokat tarts meg, de a mindennapi viselet úgyis igazolja, hogy legjobban ezeket tudod majd kihasználni (kombinálni).
 • Legyen megfelelő a méret! Sokszor őrizgetünk ruhákat elsősorban arra az időre, hogy ’majd egyszer belefogyunk’…Nincs is ezzel gond!😊 De a lelkednek is felszabadító érzés lesz, ha ezeket inkább elteszed az ágy alá, és a gardróbszekrényedben aktuálisan csak azok a darabok kapnak helyet, amelyek a jelenlegi testalkatod alapján megfelelő méretezésűek!
 • A minőséget is tartsd szem előtt! Ha egy ruhadarab anyaga jól láthatóan kopott, megviselt, szöszös, stb., akkor is válj meg tőle. Hidd el: ha már Te látod a ruha ezen hibáit, más is látja fogja rajta(d)!
 • Gondolkodj szettekben! A gardrób átnézése során mindig próbáld a ruhákat azzal a szemmel is nézni, mit mivel érdemes/lehet kombinálni. Ilyenkor több időd lehet felpróbálni, kísérletezni 1-1 outfit-tel, ami nem csak a reggeli készülődést könnyítheti meg, de a régi ruhatárad is felfrissítheti.
 • Idővel mindenki változik! Előfordulhat, hogy egy ruhának jó a mérete, passzol a színe, de valahogy mégsem az igazi, mert kényelmetlen a viselése, meguntad, kiment a divatból, vagy egyszerűen rájöttél, hogy ez nem a Te stílusod, és emiatt csak feszengsz benne.
 • Ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem! Az övek, cipők, táskák, kabátok, de a fehérneműk is a mindennapi megjelenés szerves részét jelentik, célszerű 1-1 nagyobb gardróbrendezés során ezeket is részletesen átnézni!
 • Ne halmozz! Figyelj arra, hogy csak annyi ruhát tarts meg, amennyit még kényelmesen tudsz tárolni. Jó minőségű alapdarabokból ugyanazzal a szabással, színnel (pl. farmerből) felesleges sokat betárazni, ha nem tudod mindet kihasználni. Egy jól rendszerezett szekrénnyel sokkal könnyebb dolgod van a rohanós reggeleken, hiszen könnyebben átlátod és gyorsabban előveheted a kiválasztott ruhadarabot.

A gardróbrendezés kapcsán van még néhány általános szabály, amelyeket érdemes (lenne) figyelembe venni – csak nem a mostani időszakban! A koronavírus járvány ugyanis olyan mértékben átrendezte az életünket, hogy a következő rendezőelvek jelenleg aktualitásukat vesztették, mivel alkalmunk sem volt viselni kedvenc darabjainkat. Így elsősorban a jövőre nézve fontos szem előtt tartani, hogy:

 • Az alkalmi ruhák kivételével minden olyan darabnak búcsút intünk, amelyeket legalább egy éve nem vettünk fel, hiszen, ha ennyi idő alatt nem volt alkalmunk viselni, valószínűleg ezután sem lesz.
 • Sokszor az előző ponthoz szorosan kapcsolódik (és abból következik), hogy nem érdemes megtartani azokat a ruhákat sem, amelyek nem szolgálják az életviteledet. Hiába van tele a ruhatárad elegáns darabokkal, ha a hétköznapokban a lazább, sportosabb szetteket tudod jobban kihasználni!

Még néhány apró részlet

A gardróbrendezés utolsó, de nem elhanyagolható mozzanata a visszapakolás, hiszen a mindennapokban ezen áll vagy bukik, mennyire tud a szekrényed tartalma jó szolgálatot tenni.

 • Igyekezz úgy pakolni, hogy minden ruhád szem előtt legyen, így elkerülhető, hogy a mindennapok körforgásában elfeledkezz 1-1 darabról.
 • Nincs aranyszabály arra, milyen rendező elv szerint érdemes a ruhákat sorba rendezni (pl. kategória, használat gyakorisága, színek, stb. alapján). Egyetlen szempont csupán az, hogy Te a legkönnyebben tudj benne eligazodni!
 • A nagyobb gardróbrendezés során sokszor nehéz eldönteni 1-1 ruhadarabról, hogy menjen vagy maradjon-e. Ilyenkor inkább tartsd meg, és tudatosan kísérletezgess még vele! (Nekem bevált gyakorlatot jelent, hogy a szekrényem aljában van egy elkülönített kosár, ahova a kiszelektált darabokat gyűjtöm. A mindennapok során ugyanis sokkal hamarabb észreveszem, mely ruhákat nem szeretek vagy egyáltalán nem viselek.)
 • Bár a ruhásszekrényünk célja elsősorban a funkcionalitás, érdemes az esztétikai megjelenésére is figyelni, hiszen annak rendezettsége erőteljesen hat ránk! (Nem mindegy tehát, hogy reggelente milyen látvány fogad bennünket! 😊) Idővel érdemes lecserélni a szivárványszínű, műanyag vagy drót vállfákat, egységes, jó minőségű (fa) vállfákra, egységesítve ezáltal a gardrób összképét.
 • +1 fontos ’egyéb’ részlet, hogy a kiselejtezett ruhák közé nagyon sokszor jó minőségű, még használható állapotban lévő is darabok bekerülnek, amelyeket sokféleképpen is tudsz hasznosítani. Akár el is ajándékozhatod, de számos fórum van, ahol még némi pénzt is kereshetsz vele!

A gardrób átnézése, átrendezése időigényes folyamat, ezért célszerű elegendő időt szánni rá. De megéri ez a fáradtság, hiszen a jól strukturált, valóban jól kihasználható darabokat tartalmazó ruhásszekrény jelentősen megkönnyítheti a reggeli készülődést. A legfontosabb, hogy a ruhatárunk értünk van, ezért úgy alakítsd tartalmát, hogy annak minden eleme Téged szolgáljon!

+1 tipp: A tudatos gardróbrendezés kulcsa, hogy ismered a színeid és a testalkatod. Még nem tudod, milyen típusba tartozol? A stílustanácsadás segítségével könnyen kideríthetjük! 😊

++1 tipp: Ha szívesen olvasnál a selejtezés, rendszerezés művészetéről, szeretettel ajánlom figyelmedbe Marie Kondo Rend a lelke mindennek című könyvét!