Sokan tartanak a vízszintes csíkozástól, ami nem meglepő, hiszen kétségtelen tény: a vízszintes csíkozás optikailag szélesítheti a felsőtestet, mert minél szélesebb a csík, annál nagyobbnak mutatja a testfelületet. Jó hír azonban, hogy ez nem jelenti egyben azt is, hogy ez a fazon kizárólag azokon a testalkatokon előnyös, akiknek erre a szélesítő hatásra egyébként is szükségük lehet (ilyen pl. a körte vagy az egyenes testalkat)! A csíkok vastagságától, sűrűségétől (és egyéb esetben a csíkozás irányától) függően ugyanis egészen más hatás érhető el!

Mindemellett a horizontális csíkozás megjelenésünkre gyakorolt hatását a ruha fazonja, a testmagasság, valamint az alsó- és felsőtest egymáshoz viszonyított aránya is jelentősen befolyásolja, éppen ezért – testalkattól függetlenül – érdemes lehet a különböző fazonokkal próbálkozni, mert szinte biztos, hogy mindenki megtalálhatja a számára legelőnyösebb darabot!

A csíkozás jellegét tekintve nagyon széles a választék, hiszen a matrózcsíkozástól kezdve a feltűnő, vastagabb csíkozásig mindenféle fazon elérhető. Színét tekintve leggyakrabban a klasszikus kék-fehér, illetve fekete-fehér csíkozással találkozhatunk, de ma már egészen színes összeállítások is fellelhetők a boltok polcain.

Néhány konkrét tipp, amit érdemes szem előtt tartani a csíkos felső vásárlásánál

  • Minél alacsonyabb a testalkatod, annál keskenyebb csíkokat érdemes választani, mivel a széles csíkok optikailag összenyomják a felsőtestet, ezáltal még alacsonyabbnak és egyben aránytalanabbnak is tűnhetünk benne. Mindennek természetesen a fordítottja is igaz: a szélesebb vonalak elsősorban a magasabb testalkatú hölgyeken lehetnek előnyösek.
  • Ha a test arányait figyelembe vesszük, a teltebb hölgyeken elsősorban a szélesebb csíkok, míg a vékonyabb társaikon a keskenyebb vonalak mutatnak jobban.
  • A színtípust a csíkok esetében is érdemes szem előtt tartani – még akár az egyszerű kék-fehér és fekete-fehér kombinációban is!
  • A széltében futó csíkok optikailag nőiesítik a sovány, fiús testalkatot, és nagyobbítják a kisebb méretű melleket.
  • Ha a csíkok a felső alján sűrűsödnek, kiemelhetik a derekat és hangsúlyozhatják a melleket.
  • Ha nagyon bizonytalan vagy, hogy egy csíkos felső mennyire szélesíti a felsőtested, törd meg a vízszintes csíkokat függőleges vonalakkal, pl. egy farmerkabát vagy blézer segítségével!
  • Végül, de nem utolsó sorban: kerüld a csíkos felső-csíkos alsó kombinációt, mert túl azon, hogy a szemet is zavarhatja az egész testet betakaró, erőteljes vibrálás, még rabruhára is emlékeztet. 😊

Te tudod már, Neked milyen stílusú csíkozás lenne a legelőnyösebb? Ha nem, gyere el, és egy testalkatelemzés során kiderítjük!