A monokróm öltözködés lényege, hogy az egész szettet egy szín uralja. Szigorú értelemben véve monokróm öltözködésről akkor beszélhetünk, ha tetőtől talpig teljesen ugyanabban a színben vagyunk. A gyakorlatban ez persze nehezen kivitelezhető, hiszen sokkal valószínűbb, hogy közel hasonló árnyalatú darabokat tudunk összeválogatni, ami pedig már az analóg színpárosítás lényegét fedi (ilyenkor a színkör egymás mellett elhelyezkedő színeit párosítjuk). Bárhogyan is nevezzük ezt a „vizuális effektet”, elsősorban arra kell törekednünk, hogy minél közelebbi színeket válasszunk, hiszen ebben az esetben nem a kontrasztok, hanem éppen az egyszínűség mutat igazán jól.

A monokróm stílus kortalannak számít, minden korosztály számára ideális választást jelent. Összeállításuk egyszerű, bárki által könnyen kivitelezhető.

És miért szeretjük még nagyon a monokróm szettet? Azért, mert amikor azonos vagy egymáshoz nagyon közelálló színeket hordunk, vizuálisan egyetlen egységes színblokkot képezünk a testfelületen. Tehát semmi nem töri meg a teljes sziluett látványának összhangját, nincsenek zavaró vízszintes vonalak, elvágások, ebből következően optikailag kicsit magasabbnak, vagy akár vékonyabbnak is tűnhetünk.

Minden a színválasztáson múlik

Egy monokróm szett esetében a legfontosabb szempont a megfelelő szín kiválasztása, amelyet alapvetően a színtípusunk és a testalkatunk befolyásol.

Általánosságban kijelenthető, hogy a legvilágosabb évszaktípusok (tehát a világos tavasz és a világos nyár) esetében korlátos a sötét színek használatának lehetősége, mint ahogy a skála másik végén elhelyezkedő két legsötétebb évszaktípus (a sötét ősz és a sötét tél) a világos színekről mondhatja el ugyanezt. Ez természetesen esetükben sem jelent kizáró okot azok viselését illetően, de érdemes lehet szem előtt tartani.

A világos színről fontos tudni, hogy – főleg nagyobb mennyiségben viselve – optikailag felnagyítja a testformát, bizonyos színek domináns megjelenése pedig túl harsány benyomást kelthet.

Ahogy korábban is utaltam rá, a monokróm szett optikailag magasabbnak láttatja viselőjét, ezért az átlagos vagy az átlagtól alacsonyabb testalkatú embereknek nagyon előnyös lehet. Ellenben magas testalkat esetén – hacsak nem a magasság továbbnyújtása a cél – kerülendő ez a stílus.

A színeket illetően a semleges, földszínű, vagy pasztell színekből kialakított monokróm szettek az időtlen stílus stílusjegyei közé tartoznak, míg egy sötétebb színekből összeállított szett egyszerre tud elegáns, alkalmi és hétköznapi viselet lenni. Az élénk színekből álló egyszínű outfit elsősorban ünnepi viseletként funkcionál, de a bátrabbak akár hétköznapokon is felvehetik! :)