A pliszírozott szoknya fazon egy jó ideje ismét virágkorát éli. Nevében a ’pliszé’ szó az anyagában éles hajtások sorozatát jelenti, amelyek akár különbözőképpen is megjelenhetnek a ruhán (készülhetnek egyirányú hajtással, állóval, szembehajtással vagy mondjuk kétirányú hajtással).

A klasszikus hajtású darab előnye, hogy a harmonika-szerű behajtásoknak köszönhetően függőleges vonalak látszatát kelti, ezáltal optikailag nyújthatja, vékonyíthatja annak viselőjét.

Kihasználhatósága rendkívül széleskörű: viselheted pólóval, pulóverrel, inggel, míg lábbeliként a magas vagy lapos sarkú cipő, de még a sportcipő is szóba jöhet! Nagyon vagány tud lenni farmerkabáttal, bőrdzsekivel, egy blézerrel vagy kardigánnal kombinálva pedig inkább elegánsabb megjelenést kölcsönöz.

Van azonban néhány ajánlatos szempont, amelyeket érdemes szem előtt tartani az ideális darab kiválasztása során, lássuk melyek ezek!

  • A szoknya szabása: az egyik, ha nem a legfontosabb szempont. Ha ugyanis a berakások közvetlenül a derékrésztől indulnak, könnyen ki/túlhangsúlyozhatják a hason és derékrészen található felesleget vagy a szélesebb csípőt. (Kicsit olyan ’tésasszonyos leszel tőle.. 😂) Érdemesebb tehát olyan szabásokat keresni, amelyeknél a szoknya derékrésze vastagabb, ezáltal a berakások lentebbről indulnak, szépen követve a test vonalát. Ennek köszönhetően a derék-csípő részen egyenletesebben oszlik el a pliszírozás. Ha mégis találsz egy szerelemdarabot, amelynek keskenyebb a derékrésze, akkor sincs veszve semmi! Ilyenkor egy lazább, a szoknyába elől középen behúzott felső vagy egy rövid farmerkabát is segíthet levenni a kritikus rész kiterjedéséből.
  • A rakások vastagsága: a szélesebb rakások plusz kilót pakolhatnak ránk, ezért – különösen, ha szélesebb csípőd van – keskenyebb rakásokkal díszített darabot válassz!
  • Az anyag vastagsága: az az általános szabály, miszerint a zömökebb, merevebb, vastagabb anyagok tömegnövelő hatással bírnak, ebben az esetben is érvényes, ezért a legtöbb nőnek előnyösebb a lágy esésű, lenge, vékonyabb anyagból készült pliszírozott szoknya.
  • A szoknya hossza kritikus pontot jelent a választásban! A kínálatban maxi, midi vagy térd alá/térdig/térd fölé érő szoknyahossz egyaránt megtalálható, amelyek közül a testalkatodtól függően tudsz választani. A különböző hosszúságok közül elsősorban a lábszárközépig érő hosszúságra kell figyelni, amely leginkább a magas, vékony testalkatú hölgyeken előnyös.

Még mindig bizonytalan vagy, vajon milyen fazonú pliszírozott szoknya jól állna Neked jól? Egy stílustanácsadás segítségével könnyen kideríthetjük, melyik a Számodra ideális szabás, anyag vagy hosszúság! 😊