A minták „testformáló” hatását a stílustanácsadások során is rendszeresen kihasználjuk, hiszen tudatos választással jelentősen befolyásolhatjuk egy mintás ruha optikai hatását! Amennyiben a minta lehetőségét csak az alsó- vagy a felsőruházatban javaslom, nem okoz különösebb fennakadást a hölgyeknél. Ám, ha a minta-minta kombináció kerül szóba, már nem ennyire egyértelmű az evidencia…😳 Pedig ez a párosítás is működhet, csak néhány egyszerű dologra kell figyelni!

Ne a minták, hanem a színek harmóniája legyen elsődleges! Ha ugyanis a mintás színek jól vannak kombinálva, a minták is jobban működnek!

Kombinálj apróbb mintákat, mert ezek sok esetben úgy funkcionálnak, mint a klasszikus öltözködéskor figyelembe vett egyszínű darabok. (+1 tipp: a sűrűbb, fekete-fehér mintához szinte minden mintás passzol!)

Kellemes lehet az összhatás akkor is, ha egy nagyobb, kontrasztosabb mintás darab mellé egy sűrűbb, és visszafogott mintás ruhát társítasz!

Stílusos párosítást alkothat az is, ha ugyanazt a mintát többféle színben vagy méretben kombinálod!

Ha szereted az állatmintákat, ezek is jól bevethetők a mintás kombinációkban: szinte mindig harmonikusan érvényesülnek egy-egy visszafogottabb minta mellett!

És ami általánosan igaz!

Akár csak önállóan, akár minta-minta kombinációban szeretnél a motívumokkal próbálkozni, néhány általános szabályt érdemes még szem előtt tartani:

  • Ha sűrű a választott darab mintázata, a szemünk nem egy mintára, hanem az egész sziluettre koncentrál, ezáltal karcsúbbnak érzékeljük a ruha viselőjét.
  • Aztán fontos lehet az is, hogy a minta mérete legyen arányos a test magasságával, mert a nagyobb díszítések a magasabb embereken előnyösebben érvényesülnek (az alacsonyabb testmagasság esetén „elnyomják” a ruha viselőjét).
  • Nem elhanyagolandó szempont az sem, mennyire nagy vagy mérsékelt a minták színkontrasztja, mert az élénk színtípusú emberek szépségét például jobban kiemelik a nagy kontrasztú minták.
  • Végül, de nem utolsó sorban érdemes figyelembe venni azt is, hogy melyik testrészen és mekkora felületen jelennek meg a minták.

A minták tudatosan előnyös kihasználásához tehát hasznos ismerned a tested adottságaid, a testalkatod típusát. Te tudod már, melyik kategóriába tartozol? Amennyiben nem, nagyon egyszerűen kideríthetjük! Stílustanácsadás nőknek – KTK Style Debrecen

Képek forrása: Pinterest