Egy térdig (vagy térd környékéig) érő csizma nagyon stílusos darab, de valljuk be őszintén: a hétköznapokban számos olyan helyzet van, amikor nem éppen a legkényelmesebb egész napos viselete. Például az irodában ülve vagy egy hosszabb autóút esetén nekem nagyon sokszor komfortosabb egy, az alsó lábszár szabadabb mozgását (és vérkeringését) biztosító bokacsizma. Nem is beszélve arról az esetről, ha Te is azok táborába tartozol, akiknek olyan erős, izmos a vádlija, hogy gyakorlatilag alapból kizárnak minden fazont, amelyek akár csak megközelítik a vádlit! 😊

Mitől „fekete bárány” ez a darab?

Mivel a bokacsizma – ahogyan neve is sejteti – a bokánál vágja el a lábat, (optikailag) igen erősen befolyásolhatja, hogy milyen lesz megjelenésünk összhatása! Ez az elvágás minden esetben rövidíti a lábat, ráadásul „fix” helyen van: értem ezalatt azt, hogy míg például egy hosszabb, lazább fazonú szoknyánál a szoknya esése, mozgása miatt beleférhet az, hogy az ideális hosszúság alatt vagy felett legyünk pár centivel, egy bokacsizmánál nincs meg ez a játéktér.

Tény: egy bokacsizma igazán előnyösen a kecses és hosszú lábakon áll…DE! A stílustanácsadást éppen azért találták ki, hogy segítsen azon (a nők egyébként nagyobb százalékát érintő) kérdésen, hogyan lehet előnyös a bokacsizma a NEM hosszú és/vagy kecses lábakon is? 😊

Aki keres, márpedig talál!

Szerencsére napjaink bokacsizma kínálatában nincs hiány. Anyagban, fazonban, színben nagyon széles a választék. Úgyhogy egy előnyös bokacsizmát megtalálni nem lehetetlen, de őszinte leszek: kitartóan kell keresni.

Persze mint minden cipőfazonnál, itt is az egyéni adottságok határozzák meg az igazán ideális választást, azért hoztam Nektek néhány általánosabb irányvonalat, ötletet az elinduláshoz, inspirálódáshoz!

Mire figyelj a bokacsizmánál?

Elsősorban az alsó és felső tested arányára. Ugyanis  ha a lábaid hosszabbak, mint a felsőtested, bátrabban jöhetnek alulra az élesebb kontrasztok (pl. testszínű harisnya és fekete/színes bokacsizma kombinációval). Ha az alsó testrészed hasonló vagy rövidebb, mint a felső, akkor törekedj inkább a monokróm, vagy ahhoz közelítő hatáshoz.

Az alábbi fotókon az is nagyon jól látszik, hogy az sem mindegy, meddig ér a bokacsizma: ha éppen a bokánál (vagyis a legvékonyabb ponton) vág el, akkor kevésbé, míg a bokától egyre távolabb (feljebb) egyre jobban érvényesül a szélesítő hatás.

És mi a helyzet a lábszáraknál? Ha ez a testrészed vékony, akkor bátran viselheted a bokacsizmát (akár színesben is). Körültekintést inkább az igényel, ha az alsó lábszárad erősebb, kissé zömökebb: ebben az esetben a színválasztással (monokróm hatásra törekedve) és a sarok magasságával, vastagságával (inkább erősebb magassarkút választva) ellensúlyozhatod az összhatást.

Az előzőek alapján már biztos rájöttél (de nem lehet elégszer hangsúlyozni :), hogy a színes bokacsizmák jobban vágnak, és ezáltal rövidítenek. Ha mégsem szeretnél fekete cipőt, válassz inkább olyat, ami monokróm hatásban van a lábaddal, alsó öltözékeddel.

Gyakran felmerülő kérdés, meddig érjen a nadrág hossza? Szerintem nagyon stílusos tud lenni, amikor a kérdéses darab éppen addig ér, ameddig a bokacsizma (vagy csak picit lóg a csizma szárába, és egy-egy lépésénél lazán meggyűrődik (de nem trottyosodik!) a nadrágszár alja).

Ugyanitt jegyzem meg, hogy a szár visszahajtásával óvatosan bánjatok, mert az egy újabb vágási pontot helyezhet a lábra a visszahajtás helyén!

A nadrág fazonját tekintve a szűkebb szabású, skinny farmerekkel nagyon előnyös kombinációt alkothatnak a bokacsizmák, de egy chino vagy egy (nem túl bő) egyenes szabású nadrág is szóba jöhet!

Ha esetleg a bővebb fazonú nadrágokat szeretnéd ráhúzni erre a lábbelire, olyat válassz, ami nem túl szűk, mert az igen előnytelen látvány tud lenni, amikor a szűkülő nadrágszár a bokacsizmára érve hirtelen kibővül, furcsa redőket alakítva ezzel a boka környékére.

Ha szoknyás vagy, érdemes lehet a most divatos, zokni fazonú bokacsizmák között is szétnézni. Ez a fazon ugyanis egy fekete harisnyával tökéletesen monokróm hatást kelt – és ez a vastagabb vádlin is nagyon jól működik! Kifejezetten nőiesíti ezt a fazont a hegyes orr és a magas sarok!

És ha már szoknyák: a bokacsizma rövid szoknyával, ruhával (esetleg short-tal) előnyösebb lehet, mert így hosszabb felületen engedi láttatni a lábat! Hosszabb, bő ruhákkal sem lehetetlen viselése pl. az előbb említett zokni fazonú bokacsizmával, de a midiszoknya-bokacsizma kombinációt érdemesebb lehet meghagyni a magasabb, karcsú lábú hölgyeknek!

Szeretnéd tudni, Neked melyek a legelőnyösebb elvágások? Szeretettel várlak a testalkatelemzés szolgáltatásokra, ahol részletesen átbeszéljük nemcsak a cipő, de ruha hosszúságokat is!

További stílus-inspirációk az Instagram oldalon! Gyere, és kövess! :) #katkastyle #ktkstyle

(A bejegyzésben szereplő képek forrása: Pinterest)